900x300 hvid BH skrå

Brystforstørrende operation - Brystimplantater

Introduktion

Mange tusinde kvinder vælger hvert år at få en brystforstørrende operation (brystimplantater). Det er der mange grunde til, men fælles for netop disse kvinder er at de med en subjektiv opfattelse af en mere harmonisk skikkelse opnår en større fornemmelse af kvindelighed og dermed velvære. 

Kvinder, som vælger – og oftest har mest gavn af en brystforstørrende operation er:


 • kvinder, der har forholdsmæssige små bryster

 • kvinder, der på grund af medfødte forhold, har en ringe – eller ingen brystudvikling i puberteten
 • kvinder, som ønsker at udligne en forskel i bryststørrelse

 • kvinder, der har fået mindsket mængden af brystkirtel væv efter graviditet og amning og efter overgangsalderen
 • kvinder, som led i en rekonstruktionsteknik efter brystkræft.Brystforstørrende Operation


Ved en brystforstørrende operation placeres et implantat under brystet. Implantatet kan enten anbringes under brystmusklen eller direkte under brystkirtelvævet igennem et lille snit under brystet, omkring brystvorten eller i armhulen. Operationen foregår i fuld bedøvelse. 

Der findes mange forskellige implantattyper, der er karakteriseret af: 


 • Fyldmateriale: silikone eller saltvand

 • Form: runde eller dråbeformede (anatomiske)

 • Overflade: glatte eller ru (noprede, tekstureret)

Dertil produceres de i mange forskellige størrelser og projektioner samt med forskellige typer silikonegel (fasthed).

Ved forundersøgelsen vil du sammen med lægen vælge det implantat, der passer netop til dig og implantatmærke, type og størrelse vil blive dokumenteret i “behandlingsaftalen”, som du får ved tilmelding til operation.

 Vil du vide mere om brystimplantater og om brystimplantater og mammografi(screening), kan du få yderligere information fra  pjecerne om brystimplantater og om mammografiscreening udgivet af Sundhedsstyrelsen.

Forundersøgelse


Har du truffet en beslutning om at få foretaget en brystforstørrende operation eller ønsker du blot at høre mere om operationen og de muligheder du har, kan du bestil tid til en samtale med speciallægen i plastikkirurgi. Her kan du fremkomme med dine ønsker og forventninger til resultatet. Alle forholdene omkring operationen vil blive gennemgået i detaljer. Nogle kvinder vil også have behov for samtidig brystløft og det tages der stilling til ved denne lejlighed. Er du over 50 år gammel, skal du inden for det sidste år have fået foretaget en mammografi, der har vist normale forhold. Du skal have en (1) uges betænkningstid efter modtagelse af mundtlig information (i hht Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse om Kosmetisk Behandling). Først efter udløbet af betænkningstiden, kan du give dit tilsagn til operation. Du opfordres til at tage en bisidder med til samtalen.Forholdsregler før operationen


Det er vigtigt for dig at vide at du selv kan bidrage til at operationen bliver vellykket. Det er en kendsgerning at rygning påvirker sårheling og er man storryger påvirkes også evnen til at bekæmpe betændelsestilstande. Andre faktorer, som indtagelse af fiskeolier, levertran, medicin som indeholder acetylsalicylsyre (f.eks. hjertemagnyl), E-vitamin, Q10, visse typer naturmedicin og gigtmedicin øger risikoen for blødning efter operationen. Derfor: 

 • Undgå rygning i en periode på mindst 8 uger før - og 2 uger efter operationen
 • Undgå E-vitamin, Q10 i mindst 3 uger før – og 1 uge efter operationen
 • Undgå fiskeolie og levertran i 3 mdr. før - og 1 uge efter operationen
 • Undgå gigtmedicin (eks. Ipren, Ibuprofen, Brufen, Felden, Diclon, Diclofenac, Confortid, Celebra), medicin som indeholder acetylsalicylsyre og naturmedicin 3 uger før – og 1 uge efter operationen, med mindre andet er aftalt med lægen.

På operationsdagen


Skal du møde fastende på det angivne tidspunkt. Dette betyder at

 • 
der ikke må indtages mad og væske i mindst 6 timer før mødetidspunktet dog må du drikke vand, saftevand og te (ikke mælkeprodukter eller kaffe) i op til 2 timer før mødetidspunktet

 • der ikke må ryges i mindst 6 timer før mødetidspunktet

 • der må tages vanlig medicin, efter aftale med narkoselægen, med én mundfuld vand.Operationen


Operationen foregår i fuld bedøvelse og varer ca. 1 – 1½ time og ca. 2-3 timer, hvis der samtidigt skal foretages brystløft. Komplikationer


Ligesom ved alle andre kirurgiske indgreb, kan der opstå komplikationer i tilslutning til operationen. Risikoen for komplikationer ved brystforstørrende operation er som regel dog små De komplikationer, der kan opstå er


I tilslutning til operationen


 • Efterblødning

 • Betændelse i operationsarret eller omkring implantatet

 • Følelsesforstyrrelser omkring operationsarret og brystvorten

På længere sigt


 • Vedvarende følelsesforstyrrelser omkring operationsarret og brystvorten

 • Generende kapseldannelse

 • Folder og rynker på implantatet

 • Brud på implantatets kapsel (implantatruptur)
 • asymmetri af brysterne


Som regel vil følelsesforstyrrelserne bedres med tiden, men det er meget normalt med vedvarende ændret følelsessans lige omkring arret. Nogle komplikationer kan have indflydelse på det endelige kosmetiske resultat, så som uskønne ar og folder i huden.

Hvis der kommer betændelse inde omkring implantatet, er man ofte nød til at fjerne denne ved en fornyet operation. Man kan efter en periode på ca. 4-6 mdr. vælge at lægge et nyt implantat ind. Ca. 5 -10 % af kvinder vil på længere sigt få en behandlingskrævende kapseldannelse, der vil kræve fornyet operation.

Deltagelse i mammografiscreening kan vanskeliggøres af alle typer brystimplantater, specielt når disse er placeret over brystmusklen. Man kan da følges med klinisk mammografi i stedet, kombineret med UL scanning af brysterne.

Efter operationen


Du vil blive kontrolleret/overvåget efter operationen på opvågningsafsnittet og vores sygeplejersker vil sikre at du får den nødvendige smertestillende medicin. Du bliver udskrevet til hjemmet samme dag, når du er velbefindende, med smertestillende medicin og yderligere instrukser i, hvordan du skal forholde dig i de efterfølgende dage. Du kan ikke selv køre bil hjem og skal under hjemtransporten og den første nat være sammen med en ansvarlig voksen person. Du vil få navn og telefonnummer på vores vagthavende kirurg og du er altid velkommen til at ringe. Du anbefales brug af kirurgisk- eller sports BH døgnet rundt den første måned, herefter om dagen i de efterfølgende 2 måneder.Sygemelding


Efter operationen vil de fleste kvinder kunne genoptage deres arbejde efter ca. 1-2 uger. Har du et fysisk krævende arbejde, må der regnes med en sygeperiode på 2-4 uger. Har man helt små børn, er det en god ide at have nogen til at hjælpe dig med pasning i den første periode efter operationen.Kontrol


Du skal komme til kontrol 10 – 14 dage efter operationen til trådfjernelse og/eller arkontrol. Herudover, skal du komme til afsluttende kontrol efter ca. 6 måneder. Er der spørgsmål i den mellemliggende periode, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os.

Resultatet

Brystimplantater resulterer som regel et rundere bryst med mere fylde af brystet opadtil. Resultatet af operationen er som regel varig i kirurgisk forstand. Det kosmetiske udtryk kan dog ændres med tiden, ved at huden bliver mindre elastisk, således at brysterne hænger mere, som følge af graviditet og amning, store vægtændringer og kapselskrumpning omkring implantatet eller som følge af brud på implantatet. Selvom, der er livslang garanti på implantaterne, skal man ikke regne med at have de samme implantater resten af livet.